Produkce masa silně zatěžuje životní prostředí

Produkce masa silně zatěžuje životní prostředí | foto: Profimedia.cz

Maso je větším nepřítelem životního prostředí než automobil

  • 57
Jíte maso? Pak jste zodpovědní za produkci obrovského množství skleníkových plynů. Studie japonských expertů ukazuje, že kilogram masa škodí životnímu prostředí více, než automobil, který ujede 250 kilometrů.

Podle výzkumu týmu expertů z Národního institutu zemědělských věd z japonské Tsukuby je produkce hovězího masa velkou zátěží pro životní prostředí. Vědecký tým zkoumal, kolik energie je potřeba k vypěstování jednoho kilogramu hovězího masa a jaký dopad na životní prostředí mají samotná zvířata.

Analýza ukázala, že při vyprodukování jednoho kilogramu hovězího se do ovzduší dostane takové množství skleníkových plynů, které odpovídá 36,4 kilogramům CO2. Tolik plynu vyprodukujete při ujetí 250 kilometrů průměrným evropským vozem.

To ale zdaleka není vše. Vedle dalších odpadů, které putují do půdy, je při produkci jednoho kila masa spotřebováno 169 megajoulů energie. Toto množství by stačilo na to, aby stowattová žárovka svítila nepřetržitě po 20 dní.

Do výzkumu přitom není započítána ještě energie a spotřeba paliv nutná k udržení chodu celé farmy a následné dopravě masa k distribuci. Většina vyprodukovaných skleníkových plynů (metan) pochází přímo ze zažívacího traktu pěstovaných zvířat, více než dvě třetiny spotřebované energie jsou vydány za účelem produkce a přepravy krmiva.

Autoři stude v Japonsku navrhli změny, které mohou snížit dopad pěstování hovězího na životní prostředí asi o 6%. Přitom jak dokazuje švédská studie z roku 2003, přechod k ekologicky šetrnému biozpůsobu pěstování dobytka sníží produkce skleníkových plynů o 40% a spotřebu energie dokonce o 85%.