Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nealkoholické pivo v chuti zaostává za klasickým pivem

aktualizováno 
-
Nealkoholické (či přesněji nízkoalkoholické) pivo obvykle nenadchne pivaře, protože jeho chuť se nedá srovnávat s normálním dobrým pivem. Vědci z Katolické univerzity v belgickém Louvain tvrdí, že našli vysvětlení. Podle nich za horší chuť nízkoalkoholického piva může především jedna chemická sloučenina (3-metylthioproprionaldehyd). Nízkoalkoholická piva totiž obvykle kvasí při nižších teplotách, což znemožní kvasinkám vytvořit více alkoholu. Jenže při studeném kvašení přežije právě zmiňovaná sloučenina, která by se jinak zčásti rozložila a zčásti by ji překryly jiné chuťové látky vytvořené dalším kvašením v pivu. Belgičtí odborníci tedy soudí (v článku publikovaném v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry), že pivo s menším množstvím alkoholu je ochuzeno o některé chuťově lahodné látky a ještě zanechává v nápoji nedobrou sloučeninu. Vědci se proto pokoušejí vytvořit genově upravené kvasinky, jež by se dokázaly při kvašení jinak projevovat. Jiný názor na chuťový rozdíl mezi alkoholickým a nealkoholickým pivem má Josef Škach, manažer technologického rozvoje pivovaru Radegast: »Považuji za nepravděpodobné, že je možné rozdíl mezi alkoholickým a nealkoholickým pivem vysvětlit přítomností jedné těkavé látky, která se vyskytuje v minimálních koncentracích.« Větší vliv na chuť nealkoholického piva má podle Josefa Škacha malá přítomnost alkoholu. Aby nealkoholické pivo neobsahovalo velké množství alkoholu, volí se při jeho výrobě mezi třemi nejčastějšími postupy. »Buď se přeruší kvašení v momentě, kdy je alkoholu v pivu ještě málo. Nebo se alkohol odstraní až po ukončení kvašení, poslední cestou je použití speciálního kmene pivovarských kvasinek s nízkým stupněm prokvašení,« popisuje Josef Škach.

Radegast Birell (((((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ****
Vzhled: ****
Harmoničnost: ****
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 7,90

Budějovický Budvar Free ((((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 7,20

Clausthaler - Extra Herbs ((((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 11,50 (0,33 l)

Velkopopovický kozel Free! ((((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: oo
Cena (Kč): 6,90

Gambrinus Master ((((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ***
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 8,50

Starobrno Frií...! ((((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: oo
Cena (Kč):9,90

Primátor Pito (((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ***
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 5,80

Rallye (((

Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: **
Vůně: ***
Vzhled: ***
Harmoničnost: ***
Hořkost: oo
Cena (Kč): 6,50

* * *
Hodnocení piv se odehrálo v laboratořích vysoké školy

Test chuti se nazývá senzorický, místem konání senzorického zkoumání nealkoholických piv byla laboratoř pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Každý ze šestičlenné poroty seděl během testu v oddělené kóji, aby měl na »koštování« klid a neovlivňoval svými reakcemi ostatní členy poroty. Hodnocení bylo anonymní, porotci nevěděli, jaká značka piva před nimi v danou chvíli stojí. P o napití každému pivu přidělili body ve třinácti kategoriích. Nejdůležitějším kritériem byla celková jakost piva. Kromě ní se hodnotila například hořkost, intenzita barvy, kvalita vůně, intenzita cizí chuti a podobně. Aby se chuti jednotlivých piv porotcům nepletly, měli k dispozici vodu, chléb a kousky spíše méně mastného salámu. Piva zakoupila redakce předem, aby byla přes noc uložena v lednicích senzorické laboratoře, kde klesne jejich teplota na sedm stupňů Celsia. Veškeré náklady spojené s tímto testem platila redakce. (buč)

Zkušební komise testu piv:

Eva Vrbenská - Střední průmyslová škola potravinářské technologie
Oldřich Koza - Střední průmyslová škola potravinářské technologie
Ivan Chramosil - sládek pivovaru a restaurace U Fleků
Bořivoj Mareš - podsládek pivovaru Budvar
Jaroslav Svoboda - podsládek pivovaru Staropramen
Josef Škach - manažer technologického rozvoje pivovaru Radegast

Poznámka: Symboly ( za názvem piva ukazují jeho celkovou jakost ze subjektivního dojmu porotců, 5 bez nedostatků v senzorické kvalitě, 4 - s drobnými nedostatky, 3 - průměrná kvalita, 2 - nedostatečná kvalita, 1 - zásadní nedostatky. Hvězdičky ve výběru z hodnocení: ***** velmi dobrý, **** dobrý, *** průměrný, ** podprůměrný, * velmi špatný. Kolečka ve výběru z hodnocení: ooooo velmi silná, oooo silná, ooo střední, oo slabá, o velmi slabá. Fotografie byly pořízeny při testu ihned po nalití, kdy pivo mělo teplotu 7-8 stupňů Celsia


Autor:




Nejčtenější

Porsche Mission E
Elektřina brzy vytlačí motory. Vyvíjet se budou nabíječky a baterie

Po roce 2023 skončí vývoj spalovacích motorů. Agentuře Reuters to řekl finanční šéf technologické firmy Continental Wolfgang Schaeffer. Příčinou jsou emisní...  celý článek

Dřevěný sanitní vůz (v pozadí) z první světové války tahal pár koní.
Autofotka týdne: Kolářský mistr dá do kupy i sanitku z 1. světové války

Kolář Aleš Uherka právě renovuje dřevěný sanitní vůz z první světové války, který tahal pár koní. Jde o muzejní exponát z rakouského města Laa an der Thaya. Na...  celý článek

BMW Lipsko
BMW Lipsko: Továrna na sny, kde automechanikům vidíte až do kuchyně

V německém Lipsku, kousek od českých hranic, vyrostla a v roce 2013 zahájila produkci jedna z nejmodernějších továren automobilového průmyslu. BMW zde...  celý článek

Infiniti Prototype 9
OBRAZEM: Nejkrásnější koncept roku je stříbrný šíp z Japonska

Třicátá léta minulého století jsou jednou z vrcholných ér automobilových závodů. Bájné monstrózní stříbrné šípy značek Auto Union a Mercedes krotili na...  celý článek

Další z rubriky

Dopravní značka střídavá jízda
Místo dovolené snů hodiny v koloně: jak to ustát?

Čím více aut vyrazí o prázdninách na silnice, tím více uzavírek, omezení, objížděk a kolon se vyrojí na dálnicích a silnicích. Jak přežít hodiny v zácpě, když...  celý článek

Chrysler Pacifica jako testovací prototyp autonomního vozu společnosti Waymo,...
Google vyvíjí měkčí auta pro ochranu chodců

Společnost Google se už delší dobu angažuje ve vývoji samořiditelných aut a její start-up Waymo se teď zabývá problémem ochrany chodců při srážce s takovými...  celý článek

Řidič nezvládl vyjet od domu, naboural okap, dvě auta, dům a skončil v plotu...
Pokuta za neplacené povinné ručení je zpátky, novela jde na Hrad

Motoristé patrně budou opět platit poplatek České kanceláři pojistitelů za vozidla bez takzvaného povinného ručení. Přijetí novely zákona o pojištění...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.