Небо: Ruský sporťák za 300 tisíc

  • 68
Jezdíte v oprýskané ladě? Rozhodně se jí nezbavujte, až ji ve firmě RAD trochu... trochu více upraví, předsprintujete s ní i Porsche Boxster. Čistokrevný nebesky modrý sporťák z matičky Rusi existuje prozatím jen jako maketa. Už je ale známá cena: 12 - 15 tisíc dolarů.

V polovině devadesátých let nacházeli čeští majitelé lad a žigulíků za stěrači lístečky s nabídkou odkupu jejich "skorovraku" za velmi slušné peníze.

Občané bývalé sovětské federace je houfně skupovali a odváželi zpět do rodné země, kde slouží v různých stádiích rozkladu dodnes.

Zanedlouho se možná stejného obrázku dočkáme znovu. VAZy se asi brzy stanou žádaným zbožím u mladých závodivých Rusů.

Motor, okna a další díly ze sériových vozů, daly základ novému sporťáku jménem Nebe (Небо).

DALŠÍ FOTKY ZDE

Blankytně modrá karoserie vzdáleně připomíná kapotovanou formuli od opelu - . Stejně jako on, má být i nebe čistokrevným sporťákem, který řidiče rozhodně nehýčká.

Úsporný design, využívající jen rovné plochy a ostré hrany, vymysleli ve firmě s názvem RAD (Ruský Automobilový Design).

Dvoumístné kupé bude mít motor umístěný uprostřed. Z Lady 2110 dostane okna a s největší pravděpodobností také lety osvědčené motory. Konstruktéři slibují s výkony 94 - 145 koní (69 - 107 kW). Což ukazuje na použití šestnáctiventilové patnáctistovky ze stávajících lad.

Zrychlení z nuly na stovku odhadují konstruktéři na šest sekund. Kouzlo, jakým má být dosaženo raketového startu, spočívá v muší váze - auto bude mít 850 až 900 kilogramů.

Nebe prozatím existuje pouze jako maketa v životní velikosti, pro moskevský autosalon se ale už chystá funkční prototyp. Než odstartuje malosériová výroba, plánovaná na 500 - 1000 kusů ročně, slibují výrobci sebevědomě, že auto projde crashtesty.

Lidový sporťák chce RAD nabízet za lidovou cenu: 12 - 15 tisíc dolarů (300 - 400 tisíc korun).

,
Témata: Dolar, Lada, Opel, Porsche, Rus