V chuťovém testu řidičských piv kraloval Birell

- Čtyři odborníci na vaření piva a dva znalci přes chutě z potravinářské školy vytvořili senzorickou porotu, která z osmi nealkoholických piv vyhodnotila jako nejlepší nošovický Radegast Birell. Naopak nejnižší celkové hodnocení od poroty dostal náchodský Primátor Pito a pivo Rallye vařené v pivovaru Ostravar.
Kromě celkového hodnocení se šestičlenná porota zaměřila i na to, jak se jednotlivá piva svou chutí blíží či vzdalují pivům alkoholickým. V tomto ohledu dostala drtivá většina vzorků jen průměrné - tříhvězdičkové - hodnocení. A pivo Rallye dostalo ještě o hvězdičku méně. Chuť nealkoholických piv komentuje Josef Škach z pivovaru Radegast: »Nealkoholická piva mohou podle vyhlášky ministerstva zemědělství mít jen okolo půl procenta pro celkovou chuť důležitého alkoholu. Hranice, kdy je pivo ještě opravdu dobré, je někde okolo údaje 0,8 procenta alkoholu.« Nealkoholiciká piva uspokojí více ty řidiče-pivaře, kteří upřednostňují sladší piva před hořkými. V hodnocení hořkosti žádné z piv nepřekonalo kategorii střední hořkost, Rallye spolu se Starobrnem a Velkopopovickým kozlem dostalo hodnocení slabá hořkost. Přesto byla reakce poroty na otázku, zda nealkoholické pivo doporučí řidičům, jednomyslná. »Samozřejmě, třeba po nějakém mastnějším jídle je to pořád lepší než sladké limonády,« říká jeden z porotců, sládek pražského pivovaru U Fleků Ivan Chramosil. »Já bych si u pumpy koupila buď minerálku, nebo nealkoholické pivo, protože tak lze nejlépe zahnat žízeň,« potvrzuje porotkyně Eva Vrbenská. Že nealkoholické pivo má jen málo společného se svým alkoholovým jmenovcem, dokazují slova dalšího porotce Oldřicha Kozy. »Dá se vypít jedno bez alkoholu, když je horko tak dvě, ale vypít tři piva bez alkoholu, to už je hrdinství.« Výsledky hodnocení šestičlennou porotou říkají, že nejmenší útrapy při pití nealkoholického piva čekají na ty, kteří sáhnou po Radegastu Birell. U poroty zabodoval svou relativně harmonickou chutí, nadprůměrné hodnocení sklidil i za vůni, vzhled a malou intenzitu cizích chutí. Znatelné rozdíly přinesl pohled na čerstvě nalité pivo. Zatímco nealkoholický Gambrinus, náchodský Primátor i ostravské Rallye téměř vůbec nepěnily, po nalití ostatních piv naplnila sklenice pěkná pivní čepice. Mezi osmi testovanými vzorky bylo i v celé Evropě dobře známé nealkoholické pivo Clausthaller, které se vaří ve Frankfurtu nad Mohanem. V hodnocení poroty si vysloužilo mírně nadprůměrné hodnocení. Stejně jako i některá česká nealkopiva je i Clausthaller hlavně u čerpacích stanic k mání v plechovkách. Podle členů testovací poroty plechové obaly chuť piva nezmění. Dnešní nealkoholické pivo nelze srovnávat s pivem bez alkoholu vyráběným před deseti lety a označovaným jako Pito. »Chuťově je dnešní nealkoholické pivo nesrovnatelně lepší. Technologie výroby totiž udělala za tu dobu velký krok kupředu,« říká podsládek pivovaru Staropramen Jaroslav Svoboda.



Pivo s alkoholem řidiči pít nesmějí, nealkoholické pivo ale mnohým nechutná.

Primátor Pito ((( Výběr z hodnocení Podobnost s alkoholickým pivem: *** Vůně: *** Vzhled: *** Harmoničnost: *** Hořkost: ooo Cena (Kč): 5,80

Velkopopovický kozel Free! (((( Výběr z hodnocení Podobnost s alkoholickým pivem: *** Vůně: *** Vzhled: **** Harmoničnost: *** Hořkost: oo Cena (Kč): 6,90